‘Ik ben anders naar luxe gaan kijken’

Interview #2 over de kracht van veranderen

De kracht om jezelf te vernieuwen zit in ons allemaal. Die hoef je alleen maar te herkennen, aan te boren en door te ontwikkelen. Mensen bepalen de veranderkracht van een organisatie. Maar ook privé kan veranderkracht ervoor zorgen dat je het roer kunt omgooien; uit noodzaak of omdat je je hart volgt. In deze interviewreeks door David Plaut (partner LTP) over ‘de kracht van veranderen’ lees je enkele inspirerende verhalen.

Charissa Boertjes stond in augustus met een artikel op AD.nl en trok daarmee de aandacht van David Plaut, partner bij LTP. David sprak met Charissa (28) over haar leven vol veranderingen! Zo heeft zij op 28 adressen gewoond, een plotselinge emigratie meegemaakt naar Zuid-Afrika en een uitzetting terug naar Nederland, waar zij het zonder geld en familie moest redden. Nu runt zij een bedrijf in personal training, bootcamps en groepslessen met speciale aandacht voor de mentale gezondheid: ‘YourMove’.

LTP heeft vier elementen van Veranderkracht geïdentificeerd. Als je terugkijkt op de veranderingen in jouw leven, welk element heeft dan de grootste invloed gehad?

“Ik vind dat veranderingen behoorlijk wat energie vreten. Iets wat ik totaal niet had. Dit kwam pas later. Veel mensen zouden mij veranderkrachtig noemen, maar is het écht veranderkracht als de situatie op je wordt afgedwongen? Ik moest wel, had weinig keuze. Dat laat weinig ruimte over om een echte growth mindset te laten zien. Ik denk daarom: zelfmanagement.”

Kun je vertellen welke belangrijke veranderingen in jouw leven hebben plaatsgevonden?

“Als klein kind verhuisde ons gezin al veel. Steeds weer kwam ik op een nieuwe school, vaak tijdens een schooljaar. Dat vergde veel energie. Ik moest steeds weer ‘leuk’ gevonden worden door klasgenoten, anders kreeg ik geen vriendjes! Bovendien waren mijn klasgenootjes vaak al dingen aan het doen die ik op de eerdere school nog niet had gehad. Ik liep continu achter.

Op mijn 15e emigreerden we naar Zuid-Afrika. Ineens! Wij hadden daar als kinderen niets over te zeggen. De cultuur daar was totaal anders. Ik kwam op een internaat, maar sprak de taal nog niet. Daar werd ik ook mee gepest. Ze riepen van alles, maar ik kon ze niet verstaan. Ik moest me in mijn eentje zien aan te passen.

Zo waren er vele problemen. Niet alleen ik, maar veel kinderen in het internaat kregen weinig te eten. En nu nog steeds. Er zijn nauwelijks studiebeurzen. Scholieren en studenten zijn afhankelijk van het inkomen van hun ouders.

Daarna ben ik fulltime aan de slag gegaan bij IBM. Niet mijn droom, maar wat anders was er niet. Maar toen werd door een fout mijn werkvergunning niet verlengd, en werd ik uitgezet. Ik moest terug naar Nederland. Ik had weinig tijd om me voor te bereiden. Met een koffertje winterkleding kwam ik terug. Zonder geld en zonder familie, tenminste niet waarmee ik zelf ooit contact had gehad. Ik moest alles zelf uitzoeken en regelen.”

“Nu als volwassene heb ik in totaal op 28 adressen gewoond, en ik ben 28 jaar!”

Wat heb je over jezelf geleerd in deze periode?

“Ik heb geleerd dat ik beter moet kijken naar anderen. Ik was lang met mezelf bezig, zat in een overlevingsfase. Hoe zorg ik voor eten? Waar kan ik overnachten? Ik besefte mij toen niet dat het allemaal meevalt in vergelijking met de mensen in Zuid-Afrika. Eigenlijk hebben we het hier in Nederland maar al te goed. We kunnen zeggen wat we willen, kunnen ’s avonds over straat en bijvoorbeeld sparen voor een vakantie. En je hoeft niet met iemand te trouwen uit wanhoop. Dat besef leidde tot mijn growth mindset. Ik kon gaan studeren en er een baantje naast zoeken. Dat is een luxe. Ik ben anders naar luxe gaan kijken; niet in de slachtofferrol blijven hangen.

Ook heb ik geleerd dat ik veel aankan. Ik ben de hardste werker die ik ken. Maar dit heeft ook nadelen. Ik vind anderen snel klagen, of lui. Ik erger me aan mensen die traag werken of weinig initiatief tonen. Sommige goede eigenschappen zijn dus een beetje doorgeslagen, ik werk nog steeds het liefst alleen bijvoorbeeld. Maar ik probeer deze zaken wel aan te pakken. Dat past weer goed bij het thema veranderkracht.”

“Ik zat lang in een slachtoffer mindset, waarbij ik heel moe was en mezelf enorm zielig vond. Maar nu ik duidelijk het verschil in kwaliteit van leven kan zien, piep ik wel anders.”

Welke factor van veranderkracht heeft je het meest geholpen bij het opstarten van jouw eigen bedrijf?

“Mijn bedrijf is eigenlijk gestart vanuit pure arrogantie. Ik zag tijdens een stage een personal trainer een potje maken van zijn werk en dacht: dat kan ik beter! Ik had in Zuid-Afrika al een sportopleiding gedaan en toen ik startte met mijn opleiding hier, dacht ik dat ik alles wel wist. Niets bleek minder waar!

Om zoveel mogelijk te leren en input van anderen te gebruiken voor YourMove, heb ik me toen aangesloten bij de Honours Community en het Ondernemers Netwerk. Ook vroeg ik docenten de oren van het hoofd en heb ik een jaar van tevoren een specifieke docent benaderd, omdat ik per se bij hém wilde afstuderen. Ik was van mening dat alleen hij mij verder kon brengen. Zonder mijn ontwikkelgerichtheid was ik nooit bij deze personen en groepen uitgekomen.”

Wat is jouw visie op het begrip Veranderkracht en gebruik je dit ook in jouw bedrijf YourMove?

“Ik denk dat veranderkracht niet iets is wat je alleen professioneel gebruikt, maar in allerlei scenario’s. In de 3 jaar dat YourMove bestaat, heb ik bijvoorbeeld in de stromende regen of hagel gestaan omdat ik geen huur kon betalen aan een sportschool en ben ik financieel belazerd door een manager. In veel situaties kun je verander-kracht wel gebruiken. Ik streef ook continu naar verbetering: van mijzelf als bedrijfseigenaar en als leidinggevende van zes medewerkers, van de pakketten die we aanbieden aan klanten, van de customer experience en van de inhoud van de trainingen. Alles kan altijd beter! Ik zet mij continu in om de beste te zijn voor klanten en medewerkers.”

“Zolang je je bewust bent van het feit dat je nog niet perfect bent, kun je veranderen. Op wat voor manier dan ook!”

In je werk als sportcoach train je mensen om niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit te worden. Welk aspect van veranderkracht komt hierin het meest naar voren en hoe zien deze trainingen eruit?

“Een training bij YourMove lijkt qua fysieke acties op een gewone personal trainingssessie. Toch is deze anders. Wij hebben te maken met personen die een mentaal probleem hebben. Soms klein, zoals onzekerheid over het lichaam. Soms groot, zoals een diagnose (burn-out, depressie, borderline). Nu zijn wij geen therapeuten, maar de training heeft wel een therapeutische waarde.

Wij leren eerst de mens kennen. Wat vinden zij fijn en wat niet? Zijn er angsten waar we rekening mee moeten houden? Wat willen ze leren? Hoe zorgen we dat ze vrolijk naar de training komen en er niet bang voor zijn?

Wij helpen mensen met hun mentale struikelblokken, totdat ze uiteindelijk zelf kunnen en durven sporten. Veel personal trainers laten zien wat iemand moet doen en laten ze keihard trainen, maar stopt de samenwerking, dan is de klant weer terug bij af. Wij werken vooral aan de intrinsieke kracht en motivatie. Zelfmanagement in hun gezondheid en hun sportieve leven.”

David Plaut

David Plaut

David Plaut was partner bij LTP in Groningen, maar heeft in 2022 een nieuwe loopbaanstap gemaakt.

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?