Niet discrimineren (biasfree selecteren) kun je leren

Niet discrimineren (biasfree selecteren) kun je leren

Zondag 21 maart was het de ‘Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie’. Uitgeroepen door de VN na een bloedbad in Zuid-Afrika in 1960, waarbij de politie het vuur opende op demonstranten tegen de apartheid. Ruim 60 jaar later is discriminatie, bewust maar ook onbewust, nog steeds een probleem. Zeker ook op de arbeidsmarkt.

Discriminatie van minderheden op de Nederlandse arbeidsmarkt is nog steeds onverminderd groot, blijkt uit een groot veldexperiment van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

Mensen met een migratie-achtergrond hebben minder kans om aangenomen te worden voor een baan in Nederland. Identiek gekwalificeerde sollicitanten met een migratie achtergrond worden zelfs 20-40% minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten met een Nederlandse achtergrond (bron: UvA)

Natasja Gibbs, presentatrice van de Racisme Kennistest die gisteravond te zien was bij BNNVara: “Vooroordelen zijn niet helemaal uitroeibaar. Maar je kunt je er wel bewust vanworden, een extra zintuig ervoor ontwikkelen en er niet naar proberen te handelen.”

De gemiddelde recruitmentprofessional zal vermoedelijk niet bewust discrimineren in een selectieproces. Toch hebben we allemaal last van bias: de beoordelingsfouten die wij allemaal onbewust maken. Op de vraag of we hier als recruitment- en assessmentprofessional dan wel iets aan kunnen doen, is ons antwoord: ja!

LTP organiseert in dit kader gratis webinars over biasfree selecteren

Hoe laat je jouw vooroordelen niet meewegen in de beslissing? Dit is niet ingewikkeld: niet discrimineren (dus biasfree selecteren) kun je leren! Je bent van harte welkom op het gratis webinar van LTP. Marian de Joode en Ivo Winkes nemen je in dit webinar mee in hoe jij (en daarmee jouw organisatie) betere, biasfree en faire selectiebeslissingen kunt nemen.

Ivo Winkes
Ivo Winkes
Ivo Winkes is partner bij LTP en expert op het vlak van Assessment, AI, People Analytics en Biasfree Selecteren. Over deze topics verzorgt hij webinars en trainingen en schrijft hij regelmatig blogs en artikelen. Binnenkort ook podcasts!
Op welk mailadres wil je het voorbeeldrapport ontvangen?

Wij helpen je graag verder.

Vul het contactformulier in.