Online integriteitsassessment ‘Culture Fit’

Medewerkers van succesvolle organisaties zijn misschien divers in karakter en drijfveren, maar matchen juist wel qua houding, gedrag en moreel kompas met de organisatie. Integriteit in cultuur en samenwerking is dan ook een belangrijke factor voor succes in teams en organisaties. Ontdek onze unieke aanpak die op boeiende en eerlijke wijze integriteitsrisico’s in kaart brengt.

Het belang van integriteit 

Integriteit gaat niet over gedrag dat evident goed of fout is: het betreft de manier waarop iemand omgaat met morele dilemma’s in de werksituatie. Ook gaat het niet alleen om crimineel gedrag, zoals diefstal. Het vertonen van negatief gedrag richting collega’s, het eigenbelang centraal stellen en het nemen van onethische beslissingen zijn ook onderdeel van het ‘moreel kompas’.

Integriteit is naast werk- en denkniveau een van de beste voorspellers van succesvol gedrag in een functie. Door inzicht in integer handelen kan onnodige kosten en andere schade voorkomen. Een sollicitant of medewerker direct bevragen of hij of zij integer is, werkt echter niet. Ook niet via een vragenlijst. Daar ligt het onderwerp te gevoelig voor. LTP heeft daarom de ‘Culture Fit’ ontwikkeld, een online gamified assessment.

Je kunt de ‘LTP Culture Fit’ inzetten als onderdeel van een selectie- of ontwikkeltraject, voor functies waar integriteit een belangrijke risicofactor vormt en om het thema bespreekbaar te maken binnen teams.

De Culture Fit 

Onderdeel van het online assessment is de game ‘Building Docks’, die op aantrekkelijke wijze het moreel kompas in kaart brengt. Deze game is ontwikkeld door LTP in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, na vier jaar onderzoek.

Building Docks is uitgebreid gevalideerd, heeft een bewezen predictieve validiteit en is zo ontwikkeld dat deelnemers minder sociaal wenselijke antwoorden dan bij bestaande instrumenten. Dit is van cruciaal belang wanneer je integriteitsrisico’s in kaart wilt brengen. 

Wat levert het op?

Het Culture Fit rapport omvat een uitgebreide profielschets, plus inzicht in de talenten, de best passende werkomgeving en de integriteitsrisico’s van een (toekomstige) medewerker. Het assessment biedt hiermee waardevolle input voor een selectietraject, maar ook voor ontwikkeling door integriteit bespreekbaar te maken binnen teams en organisaties.

Medewerkers die qua persoonlijkheid en gedrag goed passen bij de organisatie dragen bij aan meer onderling vertrouwen, goede werkprestaties en een effectieve samenwerking. Daarentegen zal iemand die niet goed matcht de nodige risico’s met zich meebrengen, zoals een slechte werksfeer, wantrouwen en verminderde motivatie in het team. 

Wat houdt het in?

De Culture Fit duurt 1 à 1,5 uur en omvat twee delen: 

Integriteit meten via een assessmentgame
Optimale candidate experience

In Building Docks is de deelnemer met drie andere, computergestuurde spelers verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een havengebied. De assessmentgame is opgebouwd uit diverse lagen, die op verschillende wijze bijdragen aan de meting van integriteit. Door de opzet en de verhaallijn vergeten de deelnemers dat zij een test doorlopen. Zij vinden het vooral heel leuk om te doen!

Betrouwbare partner

LTP Business Psychologen is een van de meest vooraanstaande psychologische adviesbureaus van Nederland. Al 90 jaar leggen wij de nadruk op innovatie en kwaliteit in (online) assessments en ontwikkeling. Wij beschikken over een eigen ontwikkelafdeling die nieuwe instrumenten en modellen ontwikkelt en voortdurend de kwaliteit van de instrumenten bewaakt. Lees verder »

Aan de slag met integriteit?

In ons themadossier over integriteit vind je meer informatie en artikelen. Wil je een voorbeeldrapport inzien, een offerte ontvangen of eerst nog even verder praten met een adviseur? Vul het contactformulier in en Floor Lina of Marian de Joode neemt snel contact met je op.

Wil je een offerte ontvangen of heb je een vraag?

Onze adviseurs helpen je graag verder.

Om wat voor functie(s) gaat het?
Wil je een demo ontvangen?
Leaflet
Gemakkelijk en overzichtelijk: alles over de LTP Culture Fit samengevat