Veelgestelde vragen

Een assessment is een psychologisch onderzoek en bestaat uit (online) tests en vragenlijsten. Eventueel aangevuld met een of twee praktijksimulatie(s) en een interview. Met een assessment krijg je meer inzicht in jouw kwaliteiten en mogelijkheden en kun je het beste van jezelf laten zien aan jouw (toekomstige) werkgever.

Jouw (potentiële) werkgever kan verschillende redenen hebben om een assessment af te nemen:

 • Bij een selectieassessment gaat het erom te bepalen of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Het assessment maakt dan onderdeel uit van het sollicitatieproces
 • Bij een ontwikkelassessment wordt er, in het licht van jouw huidige of een nieuwe functie, gekeken naar wat jij goed kunt en op welke punten jij je nog kunt ontwikkelen
 • Bij een mobiliteit- of loopbaanassessment krijg je inzicht in wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Op basis daarvan krijg je adviezen over passende carrièrestappen

Ieder assessment wordt op maat gemaakt en is dus net weer een beetje anders. Maar er zijn ook genoeg overeenkomsten:

 • Een assessment bestaat meestal uit persoonlijkheidsvragenlijsten, intelligentietests, een praktijksimulatie (rollenspel) en een interview.
 • Veelal worden de verschillende meetinstrumenten gecombineerd om zo een compleet beeld van de kandidaat te kunnen vormen.
 • Een assessment kan online worden afgenomen (thuis of op het werk), op locatie bij uw werkgever of op een van de vier vestigingen van LTP.

Een e-assessment (of online assessment) bestaat uit een of meerdere online tests en vragenlijsten. Het is gericht op jouw persoonlijkheid, werkstijlen of drijfveren en eventueel je capaciteiten. Ook een online game kan onderdeel uitmaken van de tests. Een e-assessment kun je thuis of op je werkplek invullen.

Een interview is een persoonlijk gesprek met een van onze psychologen. Afhankelijk van het soort assessment dat je doorloopt, kan het interview van drie kwartier, tot aan drie uur duren (bij een executive assessment).

Praktijksimulaties (ofwel rollenspelen) zijn het meest interactieve onderdeel van een assessmentdag. Bij een praktijksimulatie word je begeleid door een assessor, die jou ook observeert en beoordeelt. Tevens word je beoordeeld door jouw tegenspeler, een acteur. Je wordt beoordeeld op analyseren, inlevingsvermogen en impact. Je wordt niet alleen beoordeeld op wat je bereikt, maar ook op de manier waarop je dat doet.

De meest voorkomende rollenspelen zijn het management tweegesprek, het klantgesprek, de strategische adviesopdracht, de presentatie, de fact-finding opdracht en de postbak.

Voorafgaand aan de opdracht krijg je de tijd om de praktijksimulatie voor te bereiden. In de instructies staat wat voor functie je bekleedt in de simulatie, wat je moet bereiken en wie er tegenover jou komt te zitten. Zo kun je alvast wat zaken op een rijtje zetten en een plan van aanpak bedenken. Ook raden wij aan naast een inhoudelijk doel, ook een relatiedoel te stellen.

Tijdens een praktijksimulatie word je gevraagd zelf de tijd in de gaten te houden. Wij raden je aan om je beste beentje voor te zetten, zonder dat je hierbij geforceerd gedrag vertoont. Het is doorgaans goed om open te staan voor de standpunten en beleving van je gesprekspartner, zonder dat je daar volledig in mee hoeft te gaan (stevig op de inhoud, zorgvuldig op de relatie).

Enkele tips:

 • Let op de signalen van je tegenspeler en reageer/anticipeer op wat er gebeurt
 • Denk om je lichaamshouding
 • Luister goed naar je tegenspeler

Competenties verwijzen naar een bepaald type gedrag dat in een functie van belang is. Je kunt dan denken aan termen als ‘klantgerichtheid’ en ‘overtuigingskracht’. Vaak staan competenties ook in vacatures en functieomschrijvingen. Voor jouw assessmentprogramma is een set aan competenties (een competentieprofiel) vastgesteld. Passend bij de functie waar je op solliciteert of bij jouw ontwikkelrichting.

Competenties zijn als volgt te definiëren:

 • Het zijn gedragsvaardigheden.
 • Ze onderscheiden zich van vakkennis, persoonlijkheid, intelligentie en drijfveren, maar ze hangen er wel mee samen.
 • Ze kunnen beoordeeld worden.
 • Ze zijn in meer of mindere mate te verbeteren door training en/of coaching.

Capaciteitentests, ofwel intelligentietests, zijn een vast onderdeel van een assessmentdag. Je maakt deze tests op een computer. Vaak gaat het om het herkennen van beeldpatronen of het begrijpen van relaties tussen woorden. Afhankelijk van het type assessment dat je doorloopt, kan het ook gaan om het testen van talenkennis of cijfermatig inzicht.

Onderzoek heeft uitgewezen dat capaciteitentests een krachtige voorspeller zijn van het al dan niet succesvol functioneren van een persoon in een functie.

Capaciteitentests zijn tijdgebonden en dienen in één keer te worden afgerond. Onze tests zijn zo ontworpen dat maar weinig mensen alle vragen binnen de tijd afronden.

Het is dus niet per se een slecht teken als je niet alle vragen hebt beantwoord. De tijd die je nog over hebt, is altijd duidelijk zichtbaar. Moeilijke opgaven kun je overslaan, eventueel kun je deze later alsnog beantwoorden. Wij raden je aan om terughoudend te zijn met gokken.

Een persoonlijkheidsvragenlijst kent geen goede of foute antwoorden. Met persoonlijkheidsvragenlijsten krijgt de assessmentpsycholoog een indruk van de structuur van jouw persoonlijkheid.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Big 5. Deze theorie geeft vijf dimensies waarmee het karakter, ofwel de persoonlijkheid, van personen beschreven kan worden: extraversie, vriendelijkheid, evenwichtigheid, openheid van geest en zorgvuldigheid.

Nadat je een assessment hebt doorlopen, ontvang je een rapportage met de resultaten binnen de afgesproken termijn. Indien dit zo is afgesproken met de opdrachtgever, wordt de rapportage met je nabesproken door een LTP-adviseur.

Wij sturen de rapportage met jouw resultaten alleen door naar onze opdrachtgever, als je hiervoor toestemming hebt gegeven. Als je geen toestemming geeft, dan melden wij dit zonder verdere toelichting, aan onze opdrachtgever.

Ja, LTP hanteert de beroepscode van het Nederland Instituut van Psychologen (NIP). Hierin staan de eisen, richtlijnen en gedragsregels waaraan het werk van een psycholoog moet voldoen. Deze zijn gebaseerd op de principes verantwoordelijkheid, integriteit, respect en deskundigheid. Dit houdt in dat wij een ethische en integere behandeling waarborgen met betrekking tot jouw gegevens. Hieronder valt het recht op verkrijging van inzicht in de rapportage, nabespreking van de rapportage en blokkade van verspreiding van de rapportage. Het NIP is de landelijke beroeps- en belangenvereniging van psychologen. Kijk voor meer informatie op hun website.

Een assessment doen is spannend. Het is dé mogelijkheid om je van jouw beste kant te laten zien. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het doel van het assessment. Oefen vooraf. Begin uitgerust en zo ontspannen mogelijk aan het assessment.

Ja, LTP biedt kandidaten de kans om zich via een speciale oefensite voor te bereiden. Op de site worden verschillende capaciteitentests uitgelegd, staan uitgewerkte voorbeelden, oefenopgaven met toelichting en voorbeelden van veelgemaakte fouten. Ook kan er een proeftest met tijdslimiet worden gemaakt.

Een interview is een persoonlijk gesprek met een psycholoog. Een interview is vaak als volgt opgebouwd:

 • Kennismaking/introductie
 • Opleiding/loopbaan tot en met huidige functie
 • Geambieerde functie
 • Competenties/sterke/zwakke punten
 • Vrije tijd/hobby’s, privéleven
 • Afronding

Wees eerlijk en vooral jezelf.

Geef duidelijke, bondige antwoorden en help de interviewer om informatie over jou te verzamelen. Bij lastige vragen mag je best even bedenktijd nemen. En als je de vraag niet begrijpt: schroom dan niet om meer uitleg te vragen.

Ja, ‘Assessment doen’ van Bas Kok & Ferry de Jongh, ook verkrijgbaar als e-book.

Wat staat je te wachten bij een assessment? Hoe laat je zien wie je bent? En bovenal: hoe werkt het in jouw voordeel? Na het lezen dit boekje weet je niet alleen alles over assessments, maar leer je ook hoe het assessment een waardevol onderdeel van je loopbaan kan zijn. Je kunt oefenen met het assessmentrollenspel, intelligentietests en interviewvragen. Daarnaast krijg je aanwijzingen voor het uitvoeren van praktijksimulaties en lees je alles over persoonlijkheidstests.

Bas Kok & Ferry de Jongh • Spectrum • EAN: 9789000346929 •
Paperback € 17.50, E-book € 11.99 • Bestel nu!

Wanneer er een afspraak met je is gemaakt voor een assessment op een van onze locaties, ontvang je een bevestiging met het adres, de routebeschrijving en een compacte informatieleaflet. Wij raden je aan deze leaflet goed door te nemen, zodat je van alle praktische informatie op de hoogte bent.

Raadpleeg de routebeschrijving en plan je reis ruim; zo voorkom je dat je te laat komt.

Kleed je op de dag van het assessment verzorgd, maar draag wel kleding waar je je prettig in voelt.

Ja, neem je CV mee en zorg ervoor dat het up-to-date is. Verder hoef je niets mee te nemen.

Nee, LTP verzorgt een lunch voor je tijdens een assessmentdag. Neem je deel aan een halve dag assessment, dan is er geen lunchpauze. Je kunt uiteraard zelf wel tussendoortjes meenemen.

Ieder assessment wordt op maat gemaakt en is dus net weer een beetje anders, maar er zijn ook genoeg overeenkomsten. Een assessment bestaat meestal uit persoonlijkheidsvragenlijsten, intelligentietests, een praktijksimulatie (rollenspel) en een interview.

Wij hebben een kort filmpje gemaakt om je te laten zien hoe een assessmentdag bij LTP er (in het algemeen) uitziet.

Ieder assessment wordt op maat gemaakt en is weer net een beetje anders, maar er zijn ook genoeg overeenkomsten. Na binnenkomst bij de receptie, begint de dag in een ontvangstruimte. Hier krijg je een kopje koffie of thee en kun je nog even rustig plaatsnemen. Het assessment is, totdat je wordt opgehaald door een testzaalmedewerker of adviseur, nog niet begonnen. Je wordt niet meteen geobserveerd of beoordeeld. Je kunt dus gewoon een praatje maken of de krant lezen. Je kunt zelf (waar mogelijk) enige rustmomenten inlassen en uiteraard is er ook een lunchpauze.

Een online assessment bestaat uit een of meerdere online tests en vragenlijsten, gericht op jouw persoonlijkheid, werkstijlen of drijfveren en eventueel jouw capaciteiten. Ook een online game kan onderdeel uitmaken van de tests.

Een online assessment kun je thuis of op je werkplek invullen.

Een online game is een test in de vorm van een online spel, vergelijkbaar met een praktijksimulatie. Met de recruitmentgame ‘Managing the Olympics 2028’ wordt bijvoorbeeld in kaart gebracht hoe jij omgaat met grote hoeveelheden informatie.

Alle onderdelen van een online assessment worden doorlopen op een beveiligde website.

In jouw persoonlijke portal zie je uit welke onderdelen jouw online assessment bestaat. Ook wordt aangegeven binnen hoeveel tijd de onderdelen afgerond dienen te worden. Je vindt dezelfde vragenlijsten op de LTP oefensite.

Als je inlogt in je portal, hoef je niet direct aan het assessment te beginnen. Let op! Als je eenmaal begonnen bent aan een tijdgebonden test, kun je niet meer stoppen/pauzeren. Tussen twee tests kun je wel een pauze inlassen.

Voor een online assessment dat je thuis of op je werkplek kunt doorlopen, ontvang je een uitnodiging per e-mail. Naast praktische informatie vind je in de uitnodiging ook jouw persoonlijke inloggegevens. Hiermee kun je inloggen op een beveiligde website, waar je het assessment kunt gaan maken.

In veel gevallen kun je het online assessment thuis invullen. Soms is het vereist dat een test wordt doorlopen in een gecontroleerde omgeving. Dit betekent dat je op een vestiging van LTP of op een speciale plek binnen jouw organisatie wordt verwacht.

Als je bent ingelogd en start met het online assessment, krijg je eerst een overzicht te zien van alle vragenlijsten en tests die je moet doorlopen. Je mag zelf beslissen met welk onderdeel je begint. Eventueel kun je tussen de verschillende onderdelen een pauze inlassen.

Persoonlijkheidsvragenlijsten zijn niet tijdgebonden en kun je op je gemak invullen. Capaciteitentests daarentegen zijn wel tijdgebonden en dienen in één keer te worden afgerond. Onze tests zijn zo ontworpen dat maar weinig mensen alle vragen binnen de tijd afronden. Het is dus niet per se een slecht teken als je niet alle vragen hebt beantwoord. De tijd die je nog over hebt, is altijd duidelijk zichtbaar. Moeilijke opgaven kun je overslaan, eventueel kun je de opgave later alsnog beantwoorden. Wij raden je aan om terughoudend te zijn met gokken.

Je kunt een online assessment maken op elke plek waar je de beschikking hebt over een computer en een goed werkende internetverbinding. Voor een optimale weergave adviseren wij je een moderne browser te gebruiken. Het maken van een online assessment gaat niet altijd goed in een cloud-omgeving. Wij raden je in dat geval in te loggen op een andere computer.

Verder is het belangrijkste bij een online assessment dat je rustig aan de slag kunt. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden (zet bijvoorbeeld het geluid van je telefoon uit) en dat je internetverbinding in orde is.

Het is de bedoeling dat je zelf jouw account activeert en een wachtwoord kiest. Dit doe je als volgt:

 • Klik op de activatielink in de uitnodigingsmail.
 • In het midden van het scherm word je gevraagd zelf een wachtwoord te kiezen en dit vervolgens te herhalen.
 • Als je dit hebt gedaan, krijg je de melding dat jouw account geactiveerd is en dat je links in het scherm kunt inloggen.
 • Je kunt inloggen met de gebruikersnaam uit de uitnodigingsmail en jouw zelfgekozen wachtwoord.

Let op: het wachtwoord is hoofdlettergevoelig.

Capaciteitentests kunnen niet op een tablet gemaakt worden. Hiervoor dien je gebruik te maken van een computer of laptop met muis en toetsenbord. Bestaat jouw online assessment alleen uit persoonlijkheidsvragenlijsten? Dan is het wel mogelijk om met een tablet te werken.

Het gebruik van de browser Safari is mogelijk, maar wij raden dit af omdat wij niet een optimale werking kunnen garanderen. Je kunt het best gebruik maken van de Mozilla Firefox browser binnen je Apple omgeving.

Als je in de portal voor sommige vragenlijsten of tests een gesloten slotje ziet staan, dan maak je alleen de vragenlijsten waarbij de slotjes open staan. Het kan zo zijn dat je een gedeelte van het assessment namelijk op locatie gaat maken (bij de opdrachtgever of op een van de vestigingen van LTP). Deze vragenlijsten of tests staan dan ‘op slot’. De slotjes zullen opengaan zodra je op locatie aanwezig bent. Je kunt je wel op deze onderdelen voorbereiden via de LTP oefensite.

Vaak lijkt het alsof de vragenlijst vastloopt, maar dan is dit niet het geval.

In deze vragenlijst moet je steeds 10 bolletjes verdelen over 8 stellingen. Zolang je niet alle 10 bolletjes hebt verdeeld, kun je niet naar het volgende onderdeel of terug naar het vorige.

De regel geldt: hoe meer de betreffende uitspraak op jou van toepassing is, hoe meer bolletjes je aan deze uitspraak toekent. Het is dus niet zo dat je 8 bolletjes per stelling kunt verdelen. Je kunt er dus bijvoobeeld voor kiezen om de eerste twee stellingen beide 4 bolletjes te geven, en de rest van de stellingen géén bolletjes te geven.

Heb je vragen over de selectieprocedure of over de uitslag van het online assessment? Dan raden wij je aan om contact op te nemen jouw contactpersoon/recruiter van de organisatie waarvoor je het assessment maakt. Zij zijn op de hoogte van de afspraken omtrent de procedure.

Heb je technische vragen? Neem dan contact op met de LTP helpdesk: bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur via 020-3050438 of online@ltp.nl

Als je in het bezit bent van een dyslexieverklaring, moet je dit voor aanvang van het online assessment kenbaar maken bij de opdrachtgever en bij LTP. Ook vragen wij je jouw verklaring op te sturen naar online@ltp.nl. Indien de opdrachtgever en LTP dit overeen zijn gekomen, heb je recht op extra tijd bij de verbale en numerieke onderdelen.

Bij eventuele technische problemen kun je contact opnemen met de helpdesk van LTP: (020) 30 50 438 of per e-mail: online@ltp.nl.

De helpdesk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur.

Het kan voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent over de gang van zaken tijdens jouw assessment of over je rapportage. Indien dit het geval is, lossen wij dit graag goed en snel met je op. Om een goede afhandeling van jouw klacht te kunnen waarborgen, heeft LTP een klachtencommissie. Je kunt jouw klacht bij deze commissie onder de aandacht brengen door deze naar klacht@ltp.nl te e-mailen.

De klachtencommissie neemt vervolgens contact met je op om samen te zoeken naar een oplossing. Mocht je er onverhoopt niet uitkomen, dan kun je overwegen om een klacht in te dienen bij het College van Toezicht, een onafhankelijk orgaan van het Nederland Instituut van Psychologen (NIP). Kijk op de website van het NIP voor meer informatie.

De klachtencommissie heeft een wisselende indeling, afhankelijk van de klacht.